Onigiri sushi, de onbekende van de sushi’s

Sushi is en blijft enorm populair doordat het voor een groter publiek toegankelijk is geworden. Of je nu vega of vegan bent, in elke stad kun je nu wel een all you can eat vinden of je favoriete sushi afhalen. We kennen vaak de eenvoudige sushi, zoals de maki’s met komkommer en avocado maar je hebt ook veel andere (minder populaire) varianten. Zonde! Want ken je bijvoorbeeld de Onigiri sushi al? Dit zijn driehoekige rijstballen met een laagje zeewier en een heerlijke vulling. Lees hieronder alles over deze (straks niet meer) onbekende sushi variant.

Eenvoudig, maar toch speciaal

Wist je dat deze sushi variant enorm populair is in de aziatische landen? Onigiri betekent namelijk “met de hand samengedrukte rijst” en dat is ook eigenlijk het gehele recept. De rijst wordt namelijk geknede tot driehoek-achtige balletjes. Het is sushi, maar dan een veel grotere variant. De oorspronkelijke versie is met umeboshi, dit is met ingemaakte pruimen maar je kunt ook varianten met vis of vegetarisch tegenkomen.

Verrassing

Jup. De onigiri kun je gewoon in de supermarkt vinden, maar de teksten op de verpakkingen zijn vaak uitsluitend in het Japans. Doorgaans heb je dus vaak geen idee wat er in de onigiri te vinden is, maar dat maakt het ook wel weer leuk. Wist je dat er ook speciaalzaakjes zijn die zich richten op het maken van onigiri? Zo kun je misschien wel in je eigen buurt deze favoriet vinden. Om te voorkomen dat de rijst zacht wordt, zit deze sushi apart in een laagje plastic met een driehoekige vorm. Er zit maar 1 lipje aan die je open moet trekken waardoor je de onigiri sushi als een waterlelie openklapt en je een hap kunt nemen van deze parel. Eenvoudig is het niet, oefening baart kunst!

Zelf maken

Maar dit kan ik toch zelf ook maken? Dat klopt! Maar dan heb je wel wat standaard ingrediënten in huis nodig om sushi te kunnen maken. Denk hierbij aan sushi rijst, nori vellen, rijstazijn en wasabi. Deze producten kun je eenvoudig in de supermarkt kopen of in een sushi speciaalzaak. Om zelf sushi te kunnen maken, moet je wel wat tijd vrijmaken want het is even prutsen aan het begin. Je hoeft de onigiri niet alleen tijdens de lunch te eten, maar je kunt er ook goed mee onderweg als ontbijt of snack. Als je een middagje op pad gaat, probeer dan de rauwe vis te vermijden want dat blijft minder lang houdbaar in je tas. Succes!