Port wijn, een aparte klasse

Wijnstad Porto de bakermat van een eeuwenlange traditie

Veel mensen zullen bij Port wijn niet gelijk de relatie leggen met de rode of witte wijn. Toch behoort ook Port ook tot de wijnen. Port wijn komt uitsluitend uit het Douro gebied in Portugal. Langs de oevers van de rivier de Douro worden al eeuwen lang de beste druiven geteeld die garant staan voor een goed glas Port wijn.

Port wordt gemaakt van inheemse Portugese druivenrassen. Er zijn ongeveer honderd druivensoorten die gebruikt worden in de Port. De meest gebruikte zijn Bastardo, Mourisco Tinto, Tinta Roriz en Tinta Francisca, Malvasia, Rabigato, Viosinho en Donzelinho. Port wijn is een versterkte zoetige wijn met een alcoholpercentage van 18 tot 20 procent. Er bestaan een flink aantal verschillende soorten port waarvan de Ruby en de Tawny de bekendste zijn.

De ruby port-typen zijn fruitige wijnen die na het openen niet zo lang houdbaar blijven. Dit komt doordat de Ruby port gemaakt wordt in roestvrij stalen vaten. Hierdoor blijven de fruitaroma’s optimaal behouden. De andere bekende variant zijn de Tawny Port’s. Dit port type heeft een aantal jaren gerijpt op houten vaten. Tawny port wordt minimaal 3 jaar gerijpt in houten vaten, maar er zijn ook tawny ports van wel 60 jaar oud.

Graham’s Port wijn

Bij wijnservice.nl kunt u port kopen van de bekendste porthuizen als Grahams en Offley. De port van Graham’s behoren al generaties lang tot de absolute top in het segment. Graham’s produceert vele verschillende soorten port van Ruby tot Tawny van Colheita tot Crusted port. Wijnservice.nl biedt u een uitgebreide selectie portwijnen om dagelijks van te nippen of voor bijzondere gelegenheden.

Bijzonder zijn ook de portwijnen van 1 specifieke jaartal, de zogenaamde Colheita port. Bij deze port wordt alleen gemaakt indien de oogst goed genoeg is. Wanneer een oogst niet de allerbeste kwaliteit is wordt er in dat jaar geen Colheita port geproduceerd. Het oogstjaar en het jaar van botteling worden op de fles vermeld. Colheita’s worden gezien als tawny’s van hoge kwaliteit.