Historiek van Champagne

rikegroup

Lang voordat hij schuimde, was Champagne al een beroemde wijn . De wijngaarden bestonden in de champagne streek al ten tijde van Clovis, koning der Franken. Maar later, vanaf de 9de eeuw wordt de naam Epernaywijn in gebruik genomen. Het waren de talrijke kloosters die er voor zorgden dat de cultuur, productie en export van wijn werden verwezenlijkt. Dit vooral via de talrijke markten op knooppunten van grote Europese wegen. Al in de 16de eeuw bezaten de Franse, Spaanse en Engelse koningen alsook paus Leo X wijngaarden in de streek van Champagne. In feite was de champagne toen nog rode wijn. Hoe de belletjes in de champagne komen weten we, door gisting ontstaat koolzuur die voor de belletjes zorgt. Maar wie uiteindelijk de champagne heeft uitgevonden blijft nog een groot vraagteken. Volgens velen wordt dit toegeschreven aan Dom Perignon, een benedictijner monnik uit de 17de Eeuw die experimenteerde met sprankelende wijn. Maar toen waren belletjes een teken van slechte wijn. Het was de koning van Engeland, Karel II, die de “sprankelende” champagne in de mode bracht. Het is pas in de 18de eeuw dat men de kunst leerde van een goede tweede gisting en zo een meerwaardige champagne te maken. Vanaf 1840 was de champagne – industrie op volle toeren. Vanaf nu gaat men champagne ook aan het begin van de maaltijd schenken, de eeuw voordien werd hij enkel als dessertwijn gedronken. Zo is champagne uitgegroeid tot de heerlijke aperitief die we vandaag de dag kennen en vond deze de weg naar de meest beroemde restaurants en top gastronomie.

Druiven voor Champagne

Voor het maken van champagne worden slechts drie druivensoorten toegestaan: Pinot Noir (blauw), Pinot Meunier (blauw) en Chardonnay (wit). De Pinot Noir zorgt voor de body of de krachtige smaak van de champagne. Pinot Meunier zorgt voor een rijkdom aan fruitsmaak en is de toevoeger van het aroma. Chardonnay levert de champagne finesse of elegantie. Klassieke champagne is gemaakt van Chardonnay en Pinot Noir. Blanc de Blancs champagne is gemaakt van enkel Chardonnay. Blanc de Noirs champagne is gemaakt van enkel Pinot Noir.

Speciale glazen voor champagne

Glazen die voor champagne bedoeld zijn vrij smal en hoog. Ze hebben een lange steel. Vaak wordt er kristallen glazen gebruikt die pas bij de exclusieve uitstraling die champagne heeft. Alle grote champagne merken hebben ook een hun eigen glazen laten bedrukken met hun merk of logo erop.